Ciorba cu perisoare de peste

Perisoare:

–     200 g miez paine alba

–     1 ceapa rasa

–     4 oua mari

–     100 g faina

–     piper macinat (dupa gust)

–     1 lingura rasa sare

–     1 lingura marar tocat

–     1 kg peste alb (salau, biban, stiuca dar merge si orice alt peste)

Zeama:

–     3 ardei grasi                – 4 rosii coapte                        – 150 g morcov

–     150 g telina                – 100 g pastarnac                    – 1 ceapa

–     1 l bors                       – leustean                                – sare

–     peste (ce ramane de la dezosare)

  • Se toaca bucatele ardeii, ceapa, rosiile, se rad morcovii, telina, pastarnacul
  • Se pun, in 3 l apa, la fiert
  • Se dezoseaza pestele
  • Se fierb, separat, in 3 l apa, oasele ramase de la dezosare
  • Carnea dezosata se toaca cu painea
  • Tocatura se amesteca bine cu ceapa rasa, ouale, faina, piperul, sare si mararul
  • Dupa 30 de minute, la zeama cu legume se adauga apa cu peste, strecurata, sa fiarba 10 minute impreuna
  • Se pune borsul
  • Se formeaza perisoare de marimea unei nuci (intr-o lingurita) si se pun in zeama clocotind molcom
  • Dupa un sfert de ora se ia de pe foc, se aromeaza cu leustean foarte fin tocat

Putin obisnuita mai spre nord, e o ciorba banala la malul Dunarii, unde pestele e totul, si carne si branza!

Obisnuiti-va cu ideea ca, pe fluviu, ceti intalni alte destule mancaruri romano-continentale – chiftele, ardei umpluti, tochituri – facute toate cu peste, toate de o savoare pe masura excentricitatii.

Lingura sa nu ti-o schimbi la mancare, ca nu te mai saturi. (Gorovei)

 

Dupa un „medicament” din asta lichid merge musai ceva mai uscat, tot peste, si anume PESTE PRAJIT,CHIFTELUTE DE PESTE sau o STIUCA UMPLUTA despre care marele maestru, mult citat si indeaproape urmat la noi, le alcatuieste astfel

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *