In Romania orezul a fost introdus in anul 1786, de o familie de italieni, AVIZZI, care s-au stabilit pe malul raului Barzava, in zona Banatului si a cultivat 175 ha.
Suprafata cu amenajari orezicole era in 1989 de 59500 ha.
La Stancuta, din judetul Braila, in perioada 1955 – 1968 a fost amenajata cea mai mare orezarie compacta din Romania, de 5915 ha.
Cea mai mare suprafata, de orez, s-a cultivat in perioada 1987-1988 de aproximativ 37000 ha, cu o productie medie de 3500 kg/ha.
Dupa revolutia din 1989, aceasta cultura a inregistrat un regres puternic ajungandu-se in anul 2003 la 100 ha, pe tara.
In anul 2004, grupul italian, “GRUPPO RONCATO” a infiintat S.C. Padova S.R.L, care a concesionat de la primaria Stancuta 100 ha si de la A.D.S. 2614 ha, teren arabil, din amenajarea orizicola, in vederea cultivarii orezului.
Asa cum era si firesc, inca din anul 2005, specialistii romani si italieni: Ing. Ciocan Mihalache, Ing. Ivan Ionel si Gaiardeli Valario, alaturi de fiul Geoele, au stabilit stategia de cultivare a orezului. Sume mari de peste 10 milioane de euro au fost investite, pentru a pune in stare de functionare orezaria de la Stancuta prin:
- reabilitarea unor statii de pompare;
- achizitii de utilaje agricole;
- decolmatarea tuturor canalelor de alimentare si evacuare;
- nivelarea capitala pe toata suprafata, cu nivelatoare echipate cu dispozitive laser.
Au fost construite spatii de depozitare cu capacitate totala de 20000 tone si uscator pentru asigurarea fluxului tehnologic.
In anul 2007, GRUPPO RONCATO a cumparat S.C. CONTARA S.R.L., amenajare orizicola in suprafata de 143 ha si a preluat concesiunea, pe 49 de ani, a suprafetei de 905 ha.
In anul 2009 a concesionat de la Consiliul Judetean Ialomita, in zona Giurgeni, suprafata de 1059 ha si a cultivat cu orez 700 ha.
Datorita perfectionarii tehnologiei productia de orez a crescut de la 4100 kg/ha in anul 2005, la 8500 kg/ha in anul 2009.