INFORMAȚII COMUNICATE PUBLICULUI ÎN CONFORMITATE CU ANEXA NR. 6 DIN LEGEA NR.59/11.04.2016
Descarca format .pdf
S.C. PADOVA AGRICULTURA S.R.L.
PUNCT DE LUCRU – FERMA VEGETALĂ
(COMUNA STĂNCUȚA, JUDEȚUL BRĂILA)
Partea I
- Denumirea obiectivului: S.C. PADOVA AGRICULTURA S.R.L. – Punct de lucru – Ferma Vegetală Stăncuța, cu sediul pe strada Principală nr.13, sat Stăncuța, județul Brăila, http// padova-agricultura .ro.
Telefon: 0239/665.777.
- Titularul activității: Societatea PADOVA AGRICULTURA S.R.L. cu sediul administrativ pe strada Principală nr.13, sat Stăncuța, județul Brăila, tel. 0239/665.777, e-mail: padova_agricultura@yahoo.com.
- Forma de proprietate: S.C. PADOVA AGRICULTURA S.R.L. este o societate comercială, cu capital privat, înregistrată la Oficiul Registrul Comerțului Brăila, sub numărul J09/848/2004, cod unic de înregistrare 16861457 obiectul principal de activitate principal este cultivarea orezului, cod CAEN 0112 – cultivare orez; CAEN 5210 – Depozitări; CAEN 0161 – Activități auxiliare pentru producție vegetală; CAEN – 0163 Manipulări – lucrări care se execută cu utilajele din dotarea societății.
- Confirmarea faptului că obiectivul intră sub incidența Legii nr.59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanțe periculoase
În conformitate cu art. 7 din Legea nr.59/2016 a fost întocmită și transmisă autorităților competente teritoriale (Secretariat de Risc din cadrul Agenției de Protecția Mediului Brăila).
Notificarea privind activitatea desfășurată pe amplasament. În urma inspecției în teren, efectuată de către reprezentanții APM Brăila, GNM CJ Brăila și ISU ,,Dunărea” al județului Brăila, din data de 26.11.2020, obiectivul aparținând societății PADOVA AGRICULTURA S.R.L. a fost încadrat ca fiind un amplasament de nivel inferior.
- Explicarea în termeni simpli a activităților desfășurate în cadrul amplasamentului
Activitatea desfășurată în cadrul societății implică depozitarea și manipularea unor substanțe periculoase, activitate care poate constitui sursa unui accident major cu efecte negative pentru angajați, populație, mediul natural și atropic.
- Denumirea generică sau categoria generală de pericol a substanțelor care ar putea conduce la producerea unui accident major.
Substanțele periculoase prezente pe amplasament și în instalații sunt:
- Motorină
- Hidrocarburi cu C3 (GPL)
Prin caracteristicile sale, regăsite și în fișele tehnice de securitate pentru, GPL – PROPAN și Motorină, principalele substanțe periculoase prezente pe amplasament, prezintă următoarele pericole, conform Regulamentului (CE) nr. 1272/2008:
H 220 – Gaz extrem de inflamabil categ. 1; GPL – PROPAN
H 226 – Lichid inflamabil categ.; 3 Motorină
H 304 – Toxicitate prin aspirație categ.1;
H 373 – Poate provoca leziuni ale organelor (sânge, timus, ficat, splină) în caz de expunere prelungită sau repetată – categ.2
H 411 – Toxic pentru mediu acvatic cu efecte pe termen lung – categ.2.
Pictogramele de pericole sunt următoarele:
Celelalte substanțe clasificate periculoase se regăsesc în cantități mai mici, mult sub cantitățile relevante pentru încadrarea amplasamentului conform prevederilor Legii nr. 59/2016.
- Informații generale cu privire la modalitățile de avertizare a publicului interesat, când este cazul; informații privitoare la conduita personalului/populației în situația unui accident major sau indicarea locului în care informațiile respective pot fi accesate electronic
- Modalități de avertizare a publicului interesat
În cazul producerii unui accident major se va înștiința dispeceratul de urgență (prin apelare la Numărul Unic de Urgență 112).
Concomitent se va alarma personalul din structurile proprii de intervenție ale societății cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență, în vederea limitării și înlăturării consecințelor apărute în urma accidentului produs pe amplasamentul societății.
În cazul urgențelor care au ca efect depășirea limitelor amplasamentului, S.C. Padova Agricultura S.R.L. are obligația legală de alarmare prin sistemul propriu (sirenă electrică de 5,5 kw), a societăților și populației aflate în imediata vecinătate.
- Conduita potrivită în situația producerii unui accident major
- Supravegherea modului de transvazarea GPL-ului din cisternă CF în rezervoarele de depozitare, unde sunt necesare manevrele manuale (conectări, deconectări ale furtunului de umplere) și unde pot să se producă erori umane soldate cu avarii sau accidente
- Verificarea și supravegherea rezervoarelor de propan la alimentare pentru evitarea supra presurizării rezervoarelor cu declanșarea supapelor de siguranță;
- Întreruperea alimentării cu energie electrică;
- Interdicții privind fumatul precum și la utilizarea flăcărilor deschise;
- Evitarea expunerii voluntare la pericole de incendii;
- Evacuarea zonei afectate se va face în mod organizat la indicațiile echipelor care asigură prima intervenție;
- Interzicerea cu desăvârșire a blocării căilor de acces la spațiile afectate;
- Data ultimei vizite efectuate pe amplasament, în conformitate cu art. 20 alin 5 din Legea nr. 59/2016
În cadrul societății S.C. PADOVA AGRICULTURA S.R.L. la data de 22.10.2020 s-a desfășurat inspecția pe linie SEVESO a obiectivului, prin reprezentanți ai Secretariatului de Risc din cadrul APM Brăila înregistrat cu nr. 3233 conform Ordinului Ministerului Mediului si Gospodăririi Apelor nr. 1299 din 23 decembrie 2005 privind aprobarea Procedurii de inspecție pentru obiectivele care prezinta pericole de producere a accidentelor majore in care sunt implicate substanțe periculoase.
- Detalii privind sursele de unde se pot obține mai multe informații relevante, sub rezerva cerințelor date de art. 22 din Legea nr.59/2016
– la sediul Secretariatului de Risc din cadrul Agenției pentru Protecției Mediului Brăila;
– la sediul societății S.C. PADOVA AGRICULTURA S.R.L.
Partea a-II-a
- Informații generale cu privire la natura pericolelor de accident major, inclusiv cu privire la efectele lor potențiale asupra sănătății umane și asupra mediului și cu detalii succinte privind principalele tipuri de scenarii de accidente majore și măsurile de control pentru gestionarea acestora.
Pentru amplasamentul unde își desfășoară activitatea societatea, riscurile care pot afecta incinta și mediul înconjurător sunt: riscurile de incendiu și de explozie la rezervoarele de depozitare a propanului – (parcul de rezervoare); incendiu/explozie la rezervorul de depozitare a propanului (rezervor GPL) care alimentează centrala termică; scurgeri/emisii urmate de incendierea conținutului pe traseul de vehiculare a propanului – pe conductele supraterane; Incendierea cantității totale de motorină stocat în depozit (36 t). Aceste riscuri apar doar ca rezultat al unui hazard tehnologic prezent în zonă și al elementelor vulnerabile ale acestei zone.
În cazul apariției unei poluări accidentale pe amplasamentului S.C. PADOVA AGRICULTURA S.R.L., prin măsurile și dotările tehnice existente cum ar fi instalații de stingere a incendiului compusă din rețea de conducte și hidranți exteriori (14 buc.), gospodărie de apă proprie (rezerva de apă – 400 mc), mijloace de primă intervenție portabile, au rolul de a reduce poluarea emisarului din zonă, pentru populație, implicit florei și faunei din arealul unde este amplasat obiectivul.
Obiectivele generale ale politicii de prevenire a accidentelor majore în care sunt implicate substanțe periculoase sunt: asigurarea continuă a siguranței în operarea instalațiilor și a echipamentelor, de reducere a riscurilor de incidente și accidente generate de depozitarea și manipularea substanțelor periculoase aflate pe amplasament.
Informarea autorităților competente și a populației în caz de eliminări accidentale de poluanți în mediu sau de accidente majore;
Respectarea normelor în vigoare privind lucrul cu gaze petroliere lichefiate, transport și depozitare;
Executarea la timp a operațiilor de verificare, întreținere și reparații;
Asigurarea unei transparențe totale și a accesului la politica obiectivului și realizările în domeniul accidentelor majore în care sunt implicate substanțe periculoase pentru reprezentanții tuturor părților interesate (proprietari, clienți, furnizori, angajați, societatea civilă).
Măsuri de control pentru gestionarea producerii unor eventuale accidente majore
- Autorizarea personalului operațional pe domeniile de competență specifice activității;
- Instruirea periodică pe domeniile profesionale, protecția mediului, situații de urgență, prevenire și protecție (în conformitate cu procedurile stabilite conform normelor de exploatare a instalațiilor)
- Efectuarea zilnică a activității ,,serviciului de rond” de către persoana desemnată prin graficul de control;
- Efectuarea periodică a inspecțiilor interne în domeniul protecției mediului, situațiilor de urgență, prevenirii și protecției;
- Efectuarea unui audit intern și extern în conformitate cu standardele ISO 9001, 14001 și 18001( 1 audit la 5 ani);
- Efectuarea exercițiilor interne și externe de simulare a unor scenarii ce au rezultat o situație de urgență produsă în obiectiv/ sau în afara lui;
- Asigurarea/verificarea și întreținerea dotărilor necesare intervenției în caz de poluări accidentale (absorbante biodegradabile, skimmere, etc);
- Confirmarea faptului că operatorul economic are obligația de a lua măsuri adecvate în cadrul amplasamentului, în special în menținerea legăturii cu serviciile de intervenție în caz de urgență se face în baza:
- Legii nr. 59/11.04.2016 privind controlul asupra pericolelor de accidente majore în care sunt implicate substanțe periculoase;
- Planului de Urgență Internă validat de autoritățile locale competente;
- Menținerii și îmbunătățirii continue a Sistemului de Management Integrat;
- Calitate – SR EN ISO 9001;
- Mediu – SR EN ISO 14001;
- Sănătate și securitate ocupațională – SR OHSAS 18001.
- Informații corespunzătoare din planul de urgență externă elaborat pentru a face față oricăror efecte în afara amplasamentului, în urma unui accident.
La nivel județean este elaborat Planul de Urgență Externă și avizat de către Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” al județului Brăila, în scopul planificării activităților și resurselor necesare gestionării situațiilor de urgență generate de riscuri identificate pe amplasamentele de nivel major, în vederea protecției populației posibil a fi afectată și luarea de măsuri adecvate (avertizare, alarmare, adăpostire sau evacuare, etc.).
Planul de Urgență Externă cuprinde informații privind:
- Descrierea generală a amplasamentului;
- Descrierea fenomenelor periculoase, a efectelor și raza de manifestare a acestora;
- Zona de aplicabilitate a planului.
Informațiile din prezentul document înregistrat cu nr.549/17.12.2020, au fost înaintate către Secretariatului de Risc din cadrul APM Brăila, Inspectoratul pentru Situații de Urgență ,,Dunărea” al județului Brăila și Primăriei Stăncuța, putând fi accesat pe site-ul societății PADOVA AGRICULTURA S.R.L.: http//www.padova-agricultura.ro. politici/responsabilitate față de mediu/ SEVESO
ADMINISTRATOR
RONCATO GIOVANNI